Samlingsplatsen för våra aktiviteter under båtsäsongen ligger strax öster om Grinda ca 20 sjömil från hamnen i Ekhagen.

Position: 59°25’14.8″N 18°35’41.2″E

Bilder från tidigare somrar — vi ser fram emot en lika härlig sommar i år! Klicka på bilderna för full storlek. Foto: Lis Bjöörn

Det var en gång…

Lördagen den 10 november 1990 avgick bogserbåten Skoghall från Ropsten med skeppare Bengt Åkerblom vid ratten och ett 10-tal medlemmar från Vega.

Vårt mål var Käringstensfladen och Lilla och Stora Byholmen. Vädret var typiskt höstmjukt med lite dis. Vi ankrade en bit från land och sjösatte Skoghalls jolle. När den första gruppen rodde in mot Lilla Byholmen låg det en känsla av nybyggaranda i luften. Det jublades ombord på Skoghall när den första personen från jollen steg i land.

Resten av dagen ägnades åt djuplodning av tänkbara tilläggsplatser, undersökning av terrängen för våra gemensamma träffar och mycket roende mellan öarna.

Återfärden mot Ropsten gick i visshetens tecken. Nu visste vi att udden på Stora Byholmen skulle passa som klubbholme, vi visste att en Vegaflagga skulle vaja välkomnande mot oss i vår fina skärgård och vi visste att vi skulle få en samlingspunkt för våra träffar.

De första åren vi hyrde vår klubbholme bestod av mycket frivilligt arbete. Vi röjde vägar, snickrade bord, reste flaggstänger, byggde bryggor och ställde i ordning en festplats.

Snart började vi skapa nya traditioner: Midsommar på klubbholmen. Klubbseglingarna med skepparmöte på klubbholmen. Kräftorna och surströmmingen äter vi på klubbholmen.

1997 med sin rekordsommar. Förutom myggor och getingar började rykten surra. Ägaren till klubbholmen, som vi hyrt av i sju år, ville sälja. Skulle vår saga sluta här? Under årets sista självande månader beslöt Vega att köpa en del av fastigheten Örsö 1:52, så sagan fick alltså ett lyckligt slut.

Utdrag ur SSV:s förvaltningsberättelse 1997: ”Den 12 december köpte SSV tillsammans med Ulvsunda båtsällskap fastigheten Örsö 1:52. Eftersom klubbarna äger hälften var av hela fastigheten, så kommer ett avtal att träffas som reglerar nyttjanderätten till respektive område. Detta innebär att SSV:s del utgörs av sydöstra udden av Stora Byholmen. Lilla Byholmen och Käringsten nyttjas av Ulvsunda båtsällskap.”

Midsommarfirande

På midsommarafton samlas vi för att plocka blommor och klä stången. Efter detta tar vi en paus och äter gemensam sillunch. Mätta och belåtna reser vi midsommarstången. I toppen på stången vajar en stolt vegaflagga. Sedan tar våra spelmän över scenen, och vi hoppar runt som grodor eller går till marknaden i Mora. Efter den avslutande ”raketen” blir det tårta. Den berömda tårtan som har en ny form varje år. Det har varit en mås, en groda, en räddningshelikopter, en fästing och många andra fantasifulla skapelser. Kvällen innehåller grillning, musik från stor orkester och en föraning om att sommaren är här.

På midsommardagen kastar vi varpa. Vi tävlar i tre klasser herr, dam och barn. Medaljer delas ut till 1:an, 2:an och 3:an i varje klass. Stenarna är natursten som vi hittat på klubbholmen eller någon annan plats i skärgården eller hemmavid. Sedan följer ett skepparmöte där vi berättar om våra planer inför sommaren.

Skördefest

Vi samlas med krattor, spadar, sågar och diverse andra ”röj”-maskiner. Vi tar bort löv, torra grenar, gör lite underhåll och städar upp vår klubbholme. Det bjuds på en lätt förtäring under arbetets gång.

Klubbkappseglingar

SSV har tre klubbkappseglingar varje säsong. Vårseglingen, kräft- och surströmmingsköret och höstseglingen. Dessa ingår i Vegacupen. Alla kappseglingar har start och målgång vid klubbholmen. Seglingarna genomförs med lysstart eller gemensam start.

Anmälningsavgiften är ett paket med valfritt innehåll – till ett värde av ca 50 kronor. Banan är 15 – 20 sjömil lång, beroende på väder och vindförhållande.

Alla kan delta i klubbkappseglingarna. För en del är det en trevlig familjesegling, medan andra trimmar segel och tävlar för att vinna en pokal. Medaljer delas ut till 1:an, 2:an och 3:an i varje tävling. Om man inte deltar i seglingen behövs det alltid funktionärer som startar båtarna och tar tid vid målgången.

Hur man än seglar så blir det ett trevligt efterspel på klubbholmen, med dricka och tilltugg som klubben bjuder på. Där kan man lyssna på alla bortförklaringar och umgås med sina klubbkompisar.

Kvällen vid grillen och musiken från Vegaorkestern är ett måste vid dessa seglarhelger.

Övrigt

På klubbholmen finns det bra ankringsplatser vid våra bryggor. Ett stort tält med trägolv och ett flertal bord. Grill. Stora ytor för barn med spring i benen. Toalett. Tillgång till en rejäl eka för fiske och nöjesturer.

Avståndet från Ekhagen och Ropsten är rätt perfekt för första etappen på semesterseglingen, eller ta en liten minisemester på din klubbholme.

Byalaget som står för alla arrangemang vid våra träffar hälsar alla Vegabåtar välkomna till klubbholmen!

/Byalaget genom Lis Bjöörn